Pontiac Firebird Trans AM by Johnny Lightning

Go down

Pontiac Firebird Trans AM by Johnny Lightning Empty Pontiac Firebird Trans AM by Johnny Lightning

Postaj by Gost on 7/5/2010, 12:02

Evo za početak jedna recenzija modela od mene....kako se i iz naslova vidi, tema je Pontiac Firebird Trans Am, iz 1970 godine, proizvođača Johnny Lightning....

Za početak, par rečenica o 1:1 modelu.....Potpuno novi Firebird, zajedno sa tehnički sličnim Camarom (Chevrolet) prezentiran je 1970 godine, kao zamjena za uspješnu liniju koja se na tržištu nalazila od 1967. Kao što je većini poznato, ovi automobili predstavljali su GM-ov odgovor na iznimno uspješni Ford Mustang.
Firebird je u samom startu prodaje ponuđen u više izvedbi, gdje se osnovna zvala samo Firebird i opremala se R6 motor. Stepenicu iznad rangiran je Firebird Esprit, koji je već imao ozbiljniji pogon u obliku V8 mašine snažne 255 ks, dok Firebird Formula raspolagao sa još većom konjicom, tj. 400 cid V8 snage 335 ks. Identična mašina pokretala je i top model, Firebird Trans Am, ali su se kod ove varijante mogle dobiti i jače verzije istog motora, Ram Air III i Ram Air IV. Toliko o istoriji samog automobila, nešto nemam baš pretjerane inspiracije da nešto više napišem, valjda jer mi kao 1/1 ovo i nije među najzanimljivijim automobilima Rolling Eyes

Vratimo se sada na model.....Dakle, riječ je o 1/24 mjerilu, i iako sam dobivši ovaj model bio veoma oduševljen sa njim, s vremenom se ipak ispostavilo da ima koju manu, odnosno dvije (bar za sada), premda se to ne tiče toliko kvalitete, već nekih netačnih detalja. Kao prvo, ako je već riječ o 1970. godištu, boja je pogrešna, u toj godini Trans Am se mogao dobiti isključivo u bijeloj ili plavoj, sa prugama na karoseriji. Druga stvar koja može da smeta jeste to da na izbočenju na poklopcu motora stoji oznaka 455 H.O. što predstavlja ugrađenu mašinu. Međutim, Trans Am je 1971 dobio taj motor, dok model iz 1970 ima 400 cid mašinu.

Pontiac Firebird Trans AM by Johnny Lightning DSC07275
Pontiac Firebird Trans AM by Johnny Lightning DSC07255

Ako to zanemarimo, riječ je po meni o prilično solidnom modelu. Najviše se ističe njegova velika masa, čak je i teži od buragovog 1/18 Porschea 356. U usporedbi sa nekim drugim 1/24, tipa Bburago, cararama, maisto, izrada je nešto grublja, i sam je model nekako robusniji, ali ne i lošije izveden.
Prilično je uvjerljivo napravljen motorni prostor, sa dosta detalja, čak i bolje u odnosu na neke običnije 1/18 modele. Interijer je prilično dobro pogođen, ali bez nekih specijalnih iznenađenja. Što se tiče otvaranja, imaju tri, prtljažnik nema tu opciju, premda u ovome mjerilu to i ne uzimam kao veću manu. Pohvalu zaslužuju i dosta dobro pogođeni kotači.

Pontiac Firebird Trans AM by Johnny Lightning DSC07276
Pontiac Firebird Trans AM by Johnny Lightning DSC07261
Pontiac Firebird Trans AM by Johnny Lightning DSC07263
Pontiac Firebird Trans AM by Johnny Lightning DSC07257
Pontiac Firebird Trans AM by Johnny Lightning DSC07285

Sve u svemu, prilično ok model, premda pokoja nevjerodostojnost u repliciranju može pomalo da smeta.

Gost
Gost


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.